Make your own free website on Tripod.com
SAMOSTALNO UPRAVLJANJE KARIJEROM
 

Više nema doživotnih poslova. Svatko može očekivati da će do kraja karijere promijeniti nekoliko različitih poslova. Kako se nositi s promjenama danas, kad poslodavci najvažnijom osobinom potencijalnog kandidata za posao smatraju spremnost i sposobnost za učenje? Koje su glavne odrednice za upravljanje karijerom?

Slučajevi

Ante je završio Ekonomski fakultet. Odmah se prijavio na burzu i sada čeka obavijest o mogućem zaposlenju. Svjestan je da je broj nezaposlenih diplomiranih ekonomista velik, i da se može desiti da na posao čeka dugo. “Barem ću se malo odmoriti”, misli on. Hoće li tako misliti i nakon godinu dana čekanja?

Maša je tajnica u jednoj velikoj tvrtki u stečaju. Ona će najvjerojatnije uskoro dobiti otkaz, kao i brojni drugi njezini kolege i kolegice. Maša je izvrsna daktilografkinja a njezin je bivši šef često govorio: “Ne znam kako bih bez Maše – ona je tako dobra organizatorica.” Mašin sin ima računalo, ali ona sama nikada nije pokušala naučiti pisati dopise u Wordu.”Prestara sam ja za to”, misli Maša. Slabo se služi i Internetom, jer “tko će sada pod stare dane učiti engleski”? No, kakvi su izgledi da se Maša ponovno zaposli kao tajnica bez ovih danas neophodnih znanja? Gotovo nikakvi.

Više nema doživotnih poslova
U prošlosti je u mnogim tvrtkama bilo moguće obavljati isti posao gotovo cijeli život. Samo je trebalo raditi što se kaže i ni po čemu se previše ne isticati. Plaća je stizala relativno redovito. Otkazi su bili rijetkost. Čemu se onda truditi? Danas to više nije tako: mnoge tvrtke nestaju preko noći. Mnoge radikalno mijenjaju poslovanje u skladu s promjenljivim zahtjevima tržišta. Brojna radna mjesta su ugašena, a stvorena su nova, drugačija.

Danas svatko može očekivati da će u toku života promijeniti nekoliko poslova. Pri tome će se zahtjevi radnih mjesta istog naziva radikalno razlikovati od tvrtke do tvrtke, a i unutar tvrtke mijenjati će se s vremenom. Tko misli da će mu znanja koja posjeduje danas biti dovoljna za uspješan i dobro plaćen rad i za pet godina, gotovo sigurno je u krivu.

Danas poslodavci smatraju da je najvažnija osobina potencijalnog kandidata za posao spremnost i sposobnost za učenje. Zaposlenik koji nije u stanju unaprijediti svoja znanja, evoluirati zajedno s tvrtkom, neće moći ostati u tvrtci. Danas, kada se svačija vrijednost računa isključivo u novcu, “šlepanje” na račun drugih više nije moguće.

Glavne odrednice za upravljanje karijerom
Najbolje što se može u ovakvoj situaciji učiniti jest preuzeti odgovornost za vlastitu karijeru. To nitko neće učiniti za Vas – morate ju usmjeravati i izgrađivati sami. Što u stvari znači: samostalno upravljati svojom karijerom?

U prvom redu, to znači: upoznati sebe. Razmislite: što u stvari želite od svoje karijere? Što povezuje poslove koje biste rado obavljali? Stručnjaci iz Sloan School of Management, MIT, utvrdili su nekoliko najčešćih odrednica karijere:

· Kompetentnost u struci - mogućnost stalnog razvoja i primjene svojih znanja i vještina u određenom području.

· Upravljanje drugima – mogućnost stvaranja nove vrijednosti organiziranjem i upravljanjem drugih ljudi

· Autonomija, nezavisnost – sloboda kontrole vlastitih aktivnosti

· Sigurnost, stabilnost – financijska sigurnost i/ili stabilan posao

· Poduzetništvo – mogućnost samostalnog stvaranja nećeg novog

· Pomaganje drugima – činiti nešto što je korisno za druge

· Izazovi – prilika za postizanjem nečeg što većina drugih smatra nemogućim

· Životni stil – uravnoteženost osobnog, obiteljskog i poslovnog života.

Gotovo svatko je sposoban odrediti samo jednu dominantnu odrednicu, uporište svoje željene karijere. Istraživanja su pokazala da se odrednica nečije karijere ne mijenja tokom života. To znači da sve naše poslovne, pa i životne poduhvate obično pokreće jedna osnovna “zvijezda vodilja” – potrebno je sam otkriti koja.

Nadalje, važno je saznati kakvi smo u stvari. Kakva je naša ličnost? Koje su nam prednosti, a koje mane? Za što smo sposobni, a što nam nikako ne ide? Postoji čitav niz upitnika i testova koji nam mogu pomoći u ovom samo-istraživanju.

Kako si pomoći? Uspijemo li spoznati što nam je u životu najvažnije i odrediti kakvi smo, prešli smo već pola puta do ostvarenja uspješne karijere. Drugu polovicu puta prijeći ćemo korištenjem različitih tehnika za razvoj i usmjeravanje vlastite karijere. Evo najvažnijih:

 • Aktivno tražite posao. Ako ste nezaposleni, nemojte čekati da posao dođe k vama. Malo je vjerojatno da ćete baš preko “burze rada” dobiti posao svojih snova. Budite proaktivni, nudite se potencijalnim poslodavcima. S tim u vezi…
 • Koristite svaku poslovnu priliku. Javljajte se na što više oglasa. Volontirajte u tvrtkama u kojima jako želite raditi. Pokažite da ste vrijedni povjerenja, pa makar isprva obavljali posao ispod vaše razine. Prihvaćajte ponuđene izazove.
 • Izgrađujte mrežu kontakata. U svakoj prigodi nastojte upoznati što više ljudi koji bi vam mogli pomoći u poslovnom napredovanju. Utvrdite tko je tko i s kim imate zajedničke interese. Nemojte ostajati u svađi s bivšim suradnicima – nikada ne znate kada će vam netko zatrebati. Ako se uspinjete, nastavite poštivati one koji su ostali za Vama – možda će jednog dana oni biti ispred Vas.
 • Naučite prodati sami sebe. Nitko Vas neće hvaliti ako to najprije ne učinite sami. Naravno, nije dobro predstavljati se u lažnom svjetlu, ali treba znati svoje vrijednosti i kako ih predstaviti drugima. Za početak, imajte jasan, uredan, točan i aktualan životopis te se uvijek dobro pripremite za razgovor s potencijalnim poslodavcima.
 • Razvijajte komunikacijske vještine. Budite vedri i pristupačni. Naučite slušati druge. Vježbajte svoju neverbalnu komunikaciju tako da izgledate samopouzdano, odgovorno i iskreno.
 • Upravljajte svojim vremenom. Nemojte dopustiti da se izgubite u nizu dnevnih obaveza. Uvijek imajte jasnu sliku što biste toga dana trebali učiniti. Postavite prioritete.
 • Ne oslanjajte se na nikoga osim na sebe. U svakoj situaciji ste, u konačnici, sami. Vi ste ti koji utječu na ono što će vam se dogoditi. Preuzmite stvari u svoje ruke. Nikada ne čekajte da netko drugi nešto učini za Vas.
 • Budite spremni stalno učiti i usavršavati se. “Napredak ili poraz” - to je imperativ današnjice. Ne možete si dozvoliti stajanje na mjestu.
 • Budite prilagodljivi. Ukoliko nešto zaista želite, to ćete i postići – ali ne nužno na način koji ste htjeli. Ako nikako ne uspijevate postići svoj cilj na zamišljeni način, promijenite način. Zaustavite se, udahnite duboko, promislite. Gotovo sigurno ćete uočiti da do vašeg cilja vodi više putova.
 • Budite inovativni i hrabri u nesigurnim situacijama. Pokušajte nešto učiniti na drugi način. Učinite ono što Vas plaši. Ne bojte se riskirati.
 • Budite svoj vlastiti šef, čak i kada radite za druge. Samo vi znate što i gdje želite biti za deset godina. Stoga preuzmite odgovornost za vašu karijeru i nemojte dopustiti da Vas drugi vode.
Osmislite Vašu "2-minutnu prezentaciju"

Često ćete se tražeći posao naći u poziciji da se od Vas traži da u minutu ili dvije kažete nešto o sebi. Nemojte to prepustiti Vašoj trenutnoj inspiraciji! Osmislite i uvježbajte Vašu "2-minutnu prezentaciju"!
Smislite "kratku i slatku" prezentaciju samoga/same sebe. U svoju prezentaciju svakako uključite:
podatke o obrazovanju (gdje ste se obrazovali, za što, titule),
opis zadnjeg radnog mjesta (tvrtka, čime se bavi, koje je Vaše radno mjesto, što trenutno radite),
opis nekog prijašnjeg posla kojim ste stekli iskustvo koje bi Vam moglo pomoći pri novom poslu (gdje, kada, kako i zašto smatrate da bi Vam to koristilo za novi posao),
specijalne vještine (ovaj dio prilagođavajte konkretnom poslu za koji se natječete),
strane jezike (ako je Vaše znanje izvrsno/dobro istaknite to, navedite eventualni boravak u inozemstvu, načine na koje ste sami usavršavali)
zašto tražite novi posao i što od njega očekujete.
Uvježbajte Vašu "2-minutnu prezentaciju". Napišite u kratkim crtama što želite spomenuti, ispričajte naglas onoliko puta koliko Vam je potrebno da steknete tečnost izlaganja.
Zamolite druge za pomoć. Zamolite prijatelje ili članove obitelji za pomoć! Neka Vas saslušaju i kažu Vam svoje utiske, komentare i kritike. Razmislite i u skladu s time izmjenite ono što nije bilo dobro.
Ukoliko se od Vas očekuje znanje stranog jezika, na gore navedeni način pripremite i uvježbajte Vašu "2-minutnu prezentaciju" na stranom jeziku.

"Bacite mrežu" u more poslovnih prilika

Nitko Vam neće pomoći, ako si sami ne pomognete! Nemojte se ustručavati pitati nekoga za pomoć! Ne budite lijeni! Niti jednu priliku ne odbacujte unaprijed! Iskoristite što više mogućnosti koje Vam stoje na raspolaganju prilikom traženja posla!
Osobno pitajte ljude za pomoć i savjet. Rodbina, prijatelji, prijatelji Vaših prijatelja, poznanici...Razmotrite kronološki Vaš život (školovanje, poslovi, susjedstvo, slobodne aktivnosti,društveni kontakti,...) i razmislite o svim osobama koje bi Vam mogle pomoći. Javite im se! Zatražite pomoć!
Novinski oglasi. Čitajte i javljajte se na novinske oglase. Iako su šanse da dobijete poziv na intervju male, u novinama su oglašeni stvarni poslovi koji se nude i šteta je propustiti priliku. Ipak, nemojte dopustiti da Vas neuspjesi prilikom javljanja na novinske oglase obeshrabre.
Kampanja pismima. Sastavite popis tvrtki u kojima biste željeli raditi. Pronađite njihove adrese. Pošaljite im pismo sa svojim životopisom te molbom da Vas obavijeste u slučaju da imaju otvorenu poziciju za koju biste mogli konkurirati.
"Job search" siteovi. Pretražujte baze oglasa! Oglasite svoj životopis!
Zavod za zapošljavanje. Zavod Vam nudi mogućnost traženja zaposlenja. Nazovite ih i informirajte se. Prijavljivanje na Zavod za zapošljavanje Vam daje i mnoge socijalne beneficije.

Još o formatu životopisa

Jedan (inozemni) poslodavac piše: '... Sto se tiče broja prijava, stiglo je, izmedju ostalog, desetak vrlo kvalitetnih prijava baš s MojPosao. Na natječaj su se prijavili ljudi iz citave Hrvatske, pa čak i iz daleke Švedske! Inače, začudili smo se što su se neki javili na naš oglas samo s dva retka teksta bez ikakvog podatka o sebi osim e-mail adrese. Takva ležernost ipak je nedopustiva kad se radi o traženju zaposlenja, a pretpostavljam da je uzrokovana nedostatkom iskustva ili nepovjerenjem prema Internetu kao mediju.' Jasno, probajte izbjeći ovakve greške. Imajte na umu da se na svaki oglas za kvalitetnije radno mjesto uglavnom javlja nekoliko desetaka kandidata (u gorespomenutom oglasu se radilo o vrlo specifičnom radnom mjestu, pa stoga manji broj prijava). Prvi filter za izbor kandidata svakako će biti izgled i informativnost njegove ili njene prijave. S neurednom ili nepotpunom prijavom naprosto nemate šanse! Stoga, iako komunikacija na Internetu navodi na neformalnost, odvojite u ovu svrhu barem 15 minuta svog vremena - ili se nemojte ni prijavljivati na oglašeno radno mjesto!

Intervju za posao
Kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon intervjua! Što je poželjno, a što nepoželjno! Pročitajte kratku listu naših savjeta!

Prije intervjua

Na intervju dođite u točno dogovoreno vrijeme. Ako je moguće, prije dolaska, otiđite do WC-a i provjerite svoj izgled u ogledalu.
Nemojte pušiti prije intervjua. Smrad cigarete uvući će Vam se u odjeću i kosu.

Za vrijeme intervjua

Sjedite uspravno i mirno, nemojte previše gestikulirati.
Ne pušite cigarete, ne žvačite gumu za žvakanje.
Pristupite intervjuu kao razgovoru ravnopravnih osoba. Gledajte osobe s kojima dolazite u kontakt u oči.
Imajte pozitivni stav. Smiješite se. Budite prijateljski raspoloženi i uljudni.
Neka Vam odgovori budu "kratki i slatki". Nemojte odgovarati samo sa "da" i "ne". Objasnite Vaše odgovore kad je to moguće no nemojte biti preopširni. Kada je to moguće završite odgovor pitanjem.
Zapitkujte, dajte prijedloge. Nedostatak pitanja može se protumačiti kao nedostatak interesa. Nemojte biti nezainteresirani; kao da ste tu zato što morate biti, a ne zato što želite baš ovaj posao. Kupci su uvijek više zainteresirani za robu koju odaberu jer im se sviđa nego na onu koju silom prilika kupuju na sniženju.
Plaća. Izbjegavajte razgovor o plaći u ranoj fazi intervjua, raspitujte se o poslu. Pokušajte osobu koja Vas intervjuira navesti da Vam sama kaže u kojem rasponu bi se trebala kretati plaća.
Nemojte prekidati osobu koja Vas intervjuira niti je pokušavati kontrolirati.
Nemojte davati suvišne komentare o svojim sadašnijm i bivšim poslodavcima. Štoviše, čak ih gledate u negativnom svjetlu, nemojte to iskazati.

Na kraju i nakon intervjua

Zahvalite osobi koja Vas je intervjuirala.
Kažite ako Vas posao zanima.
Pitajte koji je sljedeći korak i kada se možete nadati odgovoru
Pismo zahvale. Svakako dan-dva nakon intervjua osobi koja Vas je intervjuirala pošaljite kratko pismo u kojem zahvaljujeta na posvećenom Vam vremenu.

Kako se obući za intervju

Muškarci:Ne postoji pisano pravilo, ali slijedeći neke naše savjete zasigurno nećete pogriješitit!
Budite uredni i čisti
Obucite se pristojno
Obucite se kao da pripadate na mjesto za koje se natječete
Nemojte nositi napadne boje, odjeću s napadnim uzorcima
Naši prijedlozi i savjeti:

Žene: Konzervativni kostim je uvijek dobar izbor. Dobra boje su: plava, siva ili krem. Svjetla košulja s jednim otkopčanim gumbom. Cipele sa zatvorenim prstima i ne previsokom petom. Nikada ne nosite čarape s uzorkom. Nakit neka Vam bude jednostavan i klasičan. Šminka neka Vam bude prirodna. Nemojte koristiti teške parfeme.

Izbjegavanje "minskih polja"!

Vaše radno mjesto i karijera zaista nisu ništa manje opasni od minskog polja. Pazite kako hodate! Pametni ste, inteligentni, ambiciozni, marljivi! S takvim potencijalom pred Vama je blistava karijera, zar ne? Nažalost nije uvijek tako jednostavno. Postoje segmenti ponašanja na poslu koji mogu u potpunosti zasjeniti sve divne, prethodno nabrojane atribute. Da biste izbjegli da se to dogodi upravo Vama, pazite da na putu prema poslovnom uspjehu ne ušetate u jedno od "minskih polja" koja Vas okružuju!

Uredska "burza tračeva"

Svaki ured ima svoje "trač-mešetare". Nije ih teško prepoznati; stalno se motaju oko aparata za kavu, mjesta za pušenje, općenito svakog mjesta gdje postoji i najmanja mogućnost zapodijevanja ne-poslovnih razgovora. Često govore poluglasno i poput pravih zavjerenika stalno se okreću uokolo da ih netko ne bi čuo. Ovi ovisnici o informacijama vole "mijenjati priču za priču" i bacaju svoje mamce uokolo pokušavajući nekoga upecati. Čudo je da, uz vrijeme koje potroše na priču, uopće stignu nešto napraviti. Naravno, ponekad je zabavno "igrati se s njima u blatu" saznavajući najnovije tračeve, ali razmislite malo koliko ih poslovno napreduje i koje je opće mišljenje o njima. Radije se družite s ljudima koji dobro obavljaju svoj posao i koji se fokusiraju na svoje vlastite poslovne rezultate. Nemojte gubiti vrijeme, dobar glas i tko zna što još na "uredskoj burzi tračeva"

Ogovaranje šefa

Bez obzira na to koliko je Vaš šef nesposoban, zavrijeđuje Vašu lojalnost. Uočite da nismo rekli "slijepu privrženost" ili "besmrtnu ljubav". Budite tolerantni i korektni. Pravi profesionalci imaju razumijevanja za nesavršenost svojeg šefa i imaju dovoljno dobrog razuma da ih ne prepričavaju uokolo. Isticanje i prepričavanje nedostataka Vašeg nadređenog oslikava Vas kao osobu lošeg karaktera. Igrate li se na ovom minskom polju, budite sigurni da će jednog dana doživjeti eksploziju koja će rezultirati za Vas bolnim, ako ne i fatalnim posljedicama.

"Mogu sve sam"

Pronicljivi manageri lako uočavaju kako se pojedini zaposlenik slaže sa svojim kolegama. To je gotovo najbolji test emocionalne zrelosti. Sposobnost efikasnog rada unutar grupe je vještina koju ćete morati uvijek iznova dokazivati da biste napredovali. Teško je biti uspješan bez pomoći drugih, bez odgovarajuće podrške koju možete dobiti samo pametnom politikom i diplomacijom. Inzistirajući na djetinjastim stvarima tipa "dječiji ratovi u pješčaniku" ili "tučnjave protiv dječaka iz susjedne ulice" nećete daleko stići. Odrastite! Postanite tolerantni! Ulaganje truda u razvijanje skladnog odnosa sa suradnicima pametna je i isplativa "investicija" u budućnost.

Nesposobnost preuzimanja rizika

Mnogi ljudi uljuljani u udobnosti uvijek istih situacija iz dana u dan obavljaju tiho svoj posao pitajući se zašto se ne miču s jedne te iste točke na kojoj su već dulje vrijeme. Konstantno bježanje od rizika bilo koje vrste može Vas zaista dovesti u ugodnu, bezrizičnu "poslovnu zonu" no da li je to ono što želite? Pokretači i preispitivači ne igraju uvijek na sigurno. Oni imaju hrabrosti potrebnu za prezentiranje novih ideja, čak i pod cijenu da budu okrivljeni za njihov eventualni neuspjeh. Budite svjesni da je napredovanje u poslu nužno povezano s većom odgovornošću, većim rizikom i izlaskom iz "sigurne zone".

Nerealna obećanja

Zaposlenici koji se jako trude udovoljiti zahtjevima poslodavca često uđu u minsko polje nerealnih obećanja. Volontiraju i prijavljuju se za gotovo svaki projekt na koji naiđu, i to je upravo početak svih njihovih nevolja. I uz najbolju volju s njihove strane, njihov dan ipak traje samo 24 sata kao i svima ostalima. Scenario je gotovo uvijek isti; važni projekti počinju zbog njih kasniti, povjerenje u njih je narušeno i njihov poslovni ugled poljuljan. Mudro je ograničiti se samo na projekte za koje ste sigurni da možete i izvršiti u zadanom roku. Jednom kad zadobijete epitet "nepouzdanog" teško ćete ga se riješiti.

Premalo "samohvale"

Skromnost je lijepa osobina, ali neki ju ljudi dovode do nepotrebnih ekstrema panično se kloneći bilo kojeg oblik vlastite promocije u strahu da ne ispadnu arogantni. Isto kao što je previše samohvale zamorno za okolinu, oslanjanje na to da će drugi primijetiti svaki Vaš uspjeh krajnje je naivno. Ljudi su previše zaposleni radeći svoj posao da bi se brinuli o Vama! Ono što biste trebali učiniti je na taktičan način skrenuti pažnju na vlastita dostignuća, ističući pri tome zasluge svih ljudi koji su Vam pri tome pomogli.

Pasivno-agresivna praksa

Na pitanje šefa: "Jeste li previše opterećeni?" veselo odgovarate s "Ma super, nema problema!" da biste par trenutaka kasnije u razgovoru s kolegama prosipali žuć o tome kako ste nepravedno preopterećeni poslom. Ovo je pasino-agresivno ponašanje i sigurno Vam neće donijeti pozitivne bodove kod Vašeg šefa. Konzistentnošću i iskrenošću izgradite povjerenje u odnosu sa šefom. Dvoličnost je nasuprot tome siguran put da torpedirate Vaš kredibilitet.

Nepriznavanje vlastitih pogrešaka

Veličina neke osobe i inače se prosuđuje kroz sposobnost priznavanja vlastitih pogrešaka. Mnogi zaposlenici učinit će najnevjerojatnije akrobacije i otići u neviđene ekstreme samo da bi izbjegli izreći "Kriv sam.", "Pogriješio sam" i sl. Priznavanje vlastitih nedostataka odražava sposobnost učenja na vlastitim pogreškama i lošim iskustvima. Također, prikazuje Vas kao osobu koja nije sklona izmišljanju glupih isprika ili, što je još gore, okrivljavanju drugih za vlastite pogreške.

Psovanje i upotreba vulgarnih riječi

Bez obzira na Vaše preferencije u privatnom životu, na poslu biste se trebali kloniti psovki i vulgarnih riječi te težiti što književnijem izražavanju. Korištenje istih može Vas oslikati kao neartikuliranu, neobrazovanu i vulgarnu osobu. Na kraju krajeva, nemogućnost izražavanja na neki drugi način znači i nemaštovitost te nekreativnost.

Nekontrolirane promjene raspoloženja

X je izuzetan zaposlenik u svim pogledima, osim u jednom; ne može kontrolirati svoja uvijek promjenjiva raspoloženja. Ponekad dolazi na posao donoseći sa sobom svoje loše raspoloženje i tenziju. Tokom radnog dana, eksplodira na svaku sitnicu kao da mu je glavni zadatak da do kraja dana i sve ostale učini jadnima kao što je i on sam. Nije čudno da šef nikada nije razmatrao njegovo promaknuće na neku višu poziciju s više autoriteta. Na kraju, kako dopustiti da netko tko ne može upravljati vlastitim raspoloženjima, upravlja drugima.

 
Toliko od nas...Iako smo Vam označili neka minska polja koja Vas vrebaju, glavni dio posla ipak je na Vama. Poštujući naše znakove upozorenja klonite se označenih područja i hodajte sigurnim putevima poslovnog uspjeha. Sretno!